Kuchnia

Śniadanie

OMLET NA SLODKO.

Składniki na jedną porcję:

2 jajka
1/3 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej z trzech ziaren)
banan
duża szczypta sody oczyszczonej
łyżeczka miodu
1/3 szklanki mleka (użyłam sojowego)
cynamon
imbir
szczypta soli
olej do smażenia

Białka oddzielam od żółtek i ubijam z solą na sztywną pianę. Żółtka miksuję z sodą, mąką, miodem, mlekiem, cynamonem i imbirem. Delikatnie łączę z ubitymi białkami. Dodaję pokrojonego w grubsze paski banana.
Rozgrzaną patelnię smaruję odrobiną oleju i wylewam na nią masę. Smażę z obu stron i na koniec dzielę omlet łopatką w ćwiartki (wciąż na patelni).
Podałam posypane wcześniej uprażonymi siekanymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation