Kuchnia

Śniadanie

OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I SOSEM ŚLIWKOWYM
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów
1 łyżeczka lnu mielonego
1 szklanka (pół na pół) mleka i wody
6 kropel Stevii
kilka migdałów
kostka gorzkiej czekolady

Do garnuszka wlewamy mleko z wodą i podgrzewamy. Gdy będzie już ciepłe, wrzucamy posiekane migdały, wsypujemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Po 2-3 minutach wyłączamy gaz, dodajemy słodzik i len, mieszamy, przykrywamy garnuszek przykrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
Po tym czasie przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną czekoladę i sos śliwkowy.

Przepis na sos śliwkowy (kilka porcji):
8-10 śliwek
1 łyżka cukru trzcinowego
100 ml wody
1 łyżeczka lnu mielonego

Wypestkowujemy śliwki, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dolewamy wodę i dodajemy cukier. Dusimy, aż śliwki się rozpadnę i powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy len mielony i gotujemy jeszcze chwilkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation