Kuchnia

Śniadanie

PUDDING Z KASZY MANNY.

Na 1 porcję puddingu:
2,5 łyżki kaszy manny
1 i 1/3 szkl mleka wymieszanego z wodą (u mnie pół na pół)
1 łyżka miodu/ cukru/ słodzika
ziarenka z 1/2 laski wanilii

W garnuszku zalewamy 3/4 z naszej porcji mleka z wodą, a w pozostałej części dokładnie rozmieszać kaszę. Do gotującego się mleka wlewamy kaszę i ciągle mieszamy. Gotujemy kaszę na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aby jej nie przypalić. Gotujemy, aż zgęstnieje. Przelewamy do miseczki, gdy wystygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Na sos:
50ml wody
1/2 - 3/4szkl jagód
1 łyżka brązowego cukru

Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i jagody. Ugniatamy je delikatnie tłuczkiem - bardziej po to, żeby puściły sok i nieco się pogniotły, niż aby zrobić z nich mus. Gotujemy mieszając co jakiś czas, aż woda lekko odparuje i otrzymamy gęsty sos. Lekko przestudzić.

Dodatki:
1 łyżka poppingu z amarantusa
kilka borówek do dekoracji
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation