Kuchnia

Śniadanie

OMLET BISZKOPTOWY.

OMLET BISZKOPTOWY /1 porcja/

2 jajka
szczypta soli
1 łyżka mleka
2 łyżki mąki (dowolnej, tym razem użyłam pszennej pełnoziarnistej, ale może też być zwykła, orkiszowa lub żytnia)
olej do smażenia (ok. łyżki)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli (robię to mikserem). Cały czas ubijając dorzucić żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę (otręby pozostałe na sicie też wrzucam do ciasta) i bardzo delikatnie (!) wmieszać łopatką do ciasta, tak by piana nie opadła.
Na patelni rozgrzać olej (na teflonie wystarczy ok. łyżki, można też smażyć bez tłuszczu, ale traci wtedy na smaku). Gdy omlet zetnie się z dołu przewrócić go na drugą stronę i smażyć aż będzie gotowy i lekko przyrumieniony.
Przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation