Kuchnia

Śniadanie

SALATKA Z LOSOSIEM JAJKIEM I BAGIETKA CZOSNKOWA.

sałata lodowa
garść szpinaku baby
pomidorki koktajlowe
czerwona cebulka
łosoś wędzony
dwa jajka ugotowane na półtwardo (mój sposób - do wrzątku i 6 min z minutnikiem)
plaster fety

sos:
łyżeczka majonezu light
dwie łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
czosnek


A do tego upiekłam bagietki z bloga Bake & Taste. Co prawda znowu wyszły oklapnięte i płaskie, ale smaczne - z chrupiącą skórką.

600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
1 torebka suchych drożdży
500 ml letniej wody
1,5 łyżki soli
szczypta imbiru
1 łyżka stołowa wody

Do miski z letnią wodą dodajemy drożdże, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie.
Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.
Bagietkę przekroiłam na pół i wzdłuż. Posmarowałam odrobiną masła, zgniecionym czosnkiem i odgrzałam w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation