Kuchnia

Burgery

Wegetariańskie burgery

Składniki:

1 średniej wielkości cebula (pokrojona w kostkę),
1 duży ząbek czosnku (posiekany),
2 średniej wielkości starte marchewki,
1,5 szklanki bułki tartej,
1/2 szklanki nasion słonecznika,
1/3 szklanki posiekanych migdałów,
2 łyżki mielonego lnu,
1 łyżka sosu sojowego,
1,5 łyżeczki chilli w proszku,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka oregano,
2 łyżki oliwy z oliwek,
4-5 łyżek wody, sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek.

Przygotuj dużą miskę. Umieść w niej wszystkie składniki (z wyjątkiem przypraw). Po dokładnym wymieszaniu, dodaj przyprawy i jeszcze raz wszystko ładnie ze sobą połącz.

Teraz lekko wilgotnymi rękoma formuj małe kotleciki (Mieszanki powinno starczyć na około 8 porcji)

Burgery włóż do piekarnika na około 25-30 minut. Inny rozwiązaniem jest usmażenie ich na patelni z dodatkiem odrobiny oleju.

Gotowe kotleciki podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, sałatą, keczupem i musztardą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation