Kuchnia

Burgery

Burger warzywno - ryżowy


Kolejna odsłona burgera w wersji wegetariańskiej, tym razem burger warzywno ryżowy. Podstawa burgerów to kleisty ryż i sporo drobno krojonych warzyw. Dodatki takie same jak do klasycznych hamburgerów: cebula, kiszone ogórki, pomidory, majonez, ketchup, sałata. W wersji wzbogaconej z suszonymi pomidorami i prażoną cebulką. Smaczne, zdrowe i szybki danie, dobre na każdą okazję.


Składniki na 10 kotletów:

200 g białego ryżu, najlepiej kleistego
100 g drobno posiekanej cukinii
1 marchew, pokrojona w kostkę
1 cebula drobno posiekana
6 łyżek soczewicy z puszki
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii
1 małe jajko
2 łyżki oliwy + do smażenia
1/2 szklanki kaszy manny do obtoczenia
10 bułek do hamburgerów



Dodatki:

pomidor
cebula pokrojona w krążki
2 ogórki kiszone
majonez, ketchup
sałata
suszone pomidory
prażona cebulka



Wykonanie:

Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości. Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy, siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation