Kuchnia

Burgery

CHEESEBURGER (KAHUNA BURGER)

SKŁADNIKI:
1/2 kg mielonej wołowiny
1 mała cebula
2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz
1 jajko
4 bułki hamburgerowe dobrej jakości
4 plastry sera topionego typu "Tost"
garść mixu sałat
kilka łyżek ulubionego ketchupu
odrobina oleju, lub sklarowanego masła do smażenia
ewentualnie kilka plasterków ogórka kiszonego



PRZYGOTOWANIE:


Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Do zmielonej wołowiny dodać pokrojoną cebulę, musztardę, odrobinę soli i sporo zmielonego pieprzu. Na końcu wbić do mięsa jedno jajko i wymieszać całość dokładnie. Z mięsa formować zgrabne kotlety, grubości ok. 1cm. Aby uformować równe, okrągłe kotlety można wycinać je za pomocą szklanki ;)
Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 2-3 łyżki oleju. Smażyć kotlety po ok. 2-3min z obu stron. Na obrócone kotlety ułożyć po plasterku sera.

Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku wg. instrukcji na opakowaniu.

Połowę bułki posmarować ketchupem, ułożyć trochę sałaty, na to kotlet z serem, ogórek kiszony i znowu ketchup - całość przykryć wierzchnią połową bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation