Kuchnia

Burgery

Burgery (przepis na bułki, kotlety i sos)


Bułki hamburgerowe
(przepis na 8 ogromnych sztuk albo 12 normalnych)
50 ml ciepłego mleka
225 ml ciepłej wody
50 g masła
420 g mąki pszennej
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
35 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka + 1 jajko do nasmarowania wierzchu
ziarna sezamu i czarnuszki do posypania bułek
gruboziarnista sól morska do posypania bułek

Kotlety:
1 kg mielonego mięsa wołowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy Dijon
kilka kropel tabasco
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
sól

Sos:
250 ml jogurtu greckiego
3 łyżki liści kolendry
1 łyżka koperku
2 łyżki liści mięty
2 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki chili
2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo:
pomidor
sałata
ogórki kiszone

krążki cebuli

Przygotowanie bułek:

W rondelku umieścić wodę, mleko i masło. Podgrzewać do momentu, w którym masło się roztopi. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać wodę z mlekiem i masłem, a następnie jajka. Wyrabiać przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h lub do momentu, w którym podwoi swoją objętość.

Krótko wyrobić ciasto i podzielić je na 8-12 części. Z każdej części uformować bułkę. Bułki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.

Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą morską, sezamem i/lub czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205C na 10 minut.

Studzić na kratce.


Przygotowanie mięsa:

Kumin i kolendrę utrzeć w moździerzu. Do mielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrobić. Mięso podzielić na 8-10 części. Z każdej z nich uformować kotleta, wielkością odpowiadającego bułce. Uformowane kotlety wstawić do lodówki na 30-40 minut.


Przygotowanie sosu:

Kolendrę, koperek i miętę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili bardzo drobno posiekać. Do jogurtu greckiego dodać zioła, chili, czosnek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie burgerów:

Bułki przekroić na pół i wstawić do piekarnika na opcji grill, żeby stały się lekko chrupiące.

Patelnie grillową rozgrzać, aż będzie dymiąca. Partiami smażyć kotlety. Czas smażenia z każdej strony zależy od preferowanego stopnia wysmażenia.

Bułkę posmarować odrobiną sosu. Ułożyć na niej sałatę, a następnie kotleta, plasterki pomidora, ogórki i krążek cebuli. Polać większą ilością sosu i przykryć połówką bułki. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation