Kuchnia

wędliny

rolada z uda indyka na zimno
SKŁADNIKI:

---60 dkg uda indyczego
---sól
---przyprawa tandoori masala lub czerwona papryka w proszku (użyłam tandoori masala)
---2 ząbki czosnku
---2 kopiaste łyżeczki musztardy
---7-8 śliwek

Dodatkowo:
---srebrna folia
---olej do posmarowania folii
---sznurek lub grubsze nici



1)Wytrybować kość z uda indyka , zdjąć skórę,którą należy zachować,a mięso trochę rozbić.
2)Mięso posolić,posypać posiekanym czosnkiem i posmarować musztardą.
3)Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i posypać mięso.
4)Mięso zwinąć,a na miejsce złączenia przyłożyć rozłożoną skórę zdjętą z indyka-zesznurować,obsypać papryką lub tandoori masala i włożyć do lodówki na kilka godzin,żeby przeszło przyprawami.
5)Po tym czasie błyszczącą stronę folii posmarować olejem i zawinąć mięso.
6)Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,wlać do niego ok.2 cm wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) i piec ok.50 minut.
7)Roladę w folii pozostawić do ostudzenia -schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation