Kuchnia

wędliny

Domowa pasztetowa

Składniki na 5 kg:
podgardle 2,5 kg
boczek 0,7 kg
wątroba 1,2 kg
słonina 0,6 kg
kasza manna 160 g
osłonki poliamidowe lub naturalne

Przyprawy:
pieprz 8 g
majeranek 10 g
ziele angielskie 4 g
cebula surowa 200 g
sól 15g/kg



Wykonanie:
Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze. ok 75 stopni przez 1,45 h. Na 15 minut przed upływem tego czasu dodajemy wątrobę i parzymy w tej samej temperaturze, potem studzimy.
Kaszę zaparzamy w 1 litrze wywaru z parzenia. Ja zaczynam zawsze o zaparzania mniejszą ilością płynu, gdyby było za rzadkie, zawsze można go dolać.
Wszystkie mięsa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia przez sitko o numerze 2.5 lub 3, łącznie z cebulą. Dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, możemy też dodatkowo zblendować, żeby powstała idealnie gładka masa. Jeśli nie macie maszynki do mielenia porządny blender lub malakser w zupełności wystarczy.
Następnie nadziewamy osłonki lub jelita, zależności od tego czym dysponujemy. Tutaj jest całkowita dowolność, ja nadziewałam w osłonki poliamidowe o średnicy 50 mm*.
Po dokładnym zawiązaniu osłonek, parzymy pasztetową w temperaturze 75 stopni przez 45 min.
Pasztetową można mrozić, nie traci nic na smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation