Kuchnia

wędliny

pieczony brzuch w aromatycznej marynacie

Składniki:
1 kawałek brzucha wieprzowego bez skóry o wadze mniej więcej 1,2-1,3 kg
Marynata:
2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu
4 owoce jałowca, utłuczone w moździerzu
1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
50 ml oleju słonecznikowego
Mięso umyć, osuszyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki marynaty, poza solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Sól rozetrzeć w moździerzu z ziołami prowansalskimi i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony. Następnie polać mięso resztą marynaty. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wlać olej słonecznikowy. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez 60 minut. Po 30 minutach obrócić mięso na drugą stronę. Po upieczeniu dokładnie wystudzić mięso, od czasu do czasu polewając je sokami, które z niego wypłynęły i marynatą. Przed podaniem, schłodzić w lodówce przez 2h.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation