Kuchnia

wędliny

Paprykowa kiełbasa z szynkowaru
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1,5 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka żelatyny


Mięso łopatki drobno posiekałam i wymieszałam z przyprawami czyli, peklosól, sól, papryki, oregano oraz żelatyną.
Mieszałam tak długo aż mięso zaczęło się lekko kleić.
Włożyłam wtedy mięso do woreczka foliowego umieszczonego w komorze szynkowaru , docisnęłam, zamknęłam pokrywkę.
Szynkowar wstawiłam do garnka z zimną wodą i podgrzewałam aż temperatura wody osiągnęła 80 C.
Parzyłam tak kiełbasę przez 1,5 - 2 godziny aż temperatura mięsa w środku osiągnęła 75 C.
Potem wyjęłam szynkowar z wody i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Na noc wstawiłam do lodówki a rano wyjęłam mięso z pyszną galaretką.
Smacznego.
Przepis własny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation