Kuchnia

dodatki do dań

PIKANTNA CIECIERZYCA Panjabi chana

(dla 2 osób)

Składniki:

300 gr ciecierzycy

4 łyzki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki zielonej cebulki dymki, drobno pociętej

2 ząbki czosnku

przyprawy:

po ½ łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, kolendry, kuminu (kminu rzymskiego), pieprzu cayenne, imbiru, soli



Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). W moździerzu rozgniatamy czosnek wraz z resztą przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem, podsmażamy ok. 3 minuty. Wsypujemy ciecierzycę, mieszamy. Dodajemy koncentrat wraz z sokiem z cytryny. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu kilka minut. Na końcu wsypujemy cebulkę, mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation