Kuchnia

dodatki do dań

FRYTKI idealne
Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
olej rzepakowy
ponadto
frytkownica/garnek i łyżka cedzakowa

Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i opłukujemy w zimnej wodzie. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Warto pamiętać, że sekret udanych frytek tkwi w ich dwuetapowym smażeniu.
Olej rozgrzewamy do 120*C. Wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez 5 minut. Na tym etapie tworzymy barierę dla tłuszczu. Dodanie ziemniaków do gorącego oleju znacznie obniża jego temperaturę. Przetrzymywanie frytek w zimnym tłuszczu nie sprzyja ich chrupkości - ziemniaki się gotują, nie smażą, a do tego pochłaniają sporo oleju. Wyjmujemy frytki z frytkownicy i osuszamy je na papierowym ręczniku.
Olej rozgrzewamy do 180*C. Ponownie wrzucamy frytki i smażymy do czasu, aż zrobią się złociste (około 5-7 minut). Wyławiamy ziemniaczki i osuszamy je na ręczniku kuchennym. Od razu oprószamy je solą morską i podajemy z sosami (u mnie sos czosnkowy i ketchup).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation