Kuchnia

dodatki do dań

karmelizowana cebula
Przepyszną konfiturę z czerwonej cebuli można przechowywać w lodówce, świetnie sprawdzi się jako dodatek do serów, tarty z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą czy też pizzy.



500 g czerwonej cebuli
3 łyżki brązowego cukru
125 ml wytrawnego czerwonego wina
70 ml octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Gotować tak długo, aż cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, chwilę smażyć. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation