Kuchnia

dodatki do dań

Domowy zakwas na barszcz czerwony,

to bardzo prosta sprawa, ale trzeba to wcześniej zaplanować. Zakwas musi bowiem postać około 2 tygodni zanim będzie można go użyć. Okazuje się też, że taki zakwas nie tylko wzbogaca smak domowego barszczu, ale ma właściwości lecznicze. Nasze prababcie, babcie robiły go dla dziadków na ogólne wzmocnienie, jeśli wiecie, co mam na myśli;-). Ja sama natomiast robiłam go dla siebie w czasie obu ciąż (pod kontrolą mojego lekarza ginekologa oczywiście), aby nie nabawić się anemii, co w tym stanie często się zdarza. Piłam szklankę dziennie przez dwa tygodnie, a potem robiłam przerwę i tak prawie przez całą ciążę. Moja lekarka bardzo pochwalała ten pomysł twierdząc, że kobieta w ciąży powinna właśnie pić zakwas buraczany, mleko i wodę. Wracając jednak do gotowania barszczu jest niezastąpiony i o niebo lepszy od sklepowego. Na świąteczny barszcz zróbcie, co najmniej dwa litrowe słoiki, bo pewnie potrzebna będzie większa ilość tej pysznej zupy.
IMG_2344

Będziecie potrzebować na 1 litrowy słoik z zakrętką:

5-6 średnich świeżych buraków czerwonych
2-3 ząbki czosnku
kawałek skórki od chleba najlepiej żytniego
woda przegotowana zimna

Buraczki obierz ze skóry i umyj. Radziłabym użyć rękawiczek jednorazowych, aby nie zabarwić sobie skóry dłoni. Pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Do czystego, najlepiej wyparzonego, słoika (np. w zmywarce) wrzuć obrane ząbki czosnku i pokrojone buraczki, aż do rantu słoika. Zalej zimną przegotowaną wodą, nie letnią bo zrobi się glutowata konsystencja i nie innym rodzajem wody bo się zakwas zepsuje. Woda ma tylko przykryć powierzchnię buraków. Na końcu zanurz skórkę od chleba i mocno zakręć słoik czystą zakrętką. Słoik z tak przygotowanym zakwasem odłóż do ciemnego, suchego miejsca na około 2 tygodnie. Z doświadczenia wiem, że najlepiej postawić słoik na jakiejś podstawce, choćby od doniczki, bo czasami zdarza się że trochę wykipi i trudno będzie zmyć buraczany kolor z np. jasnych mebli jak moje.
Po upływie około 2 tygodni wyjmujemy słoik i sprawdzamy czy zakwas jest dobry. Powinien mieć intensywny, głęboki różowy kolor. Po otwarciu słoika może nieco się zapienić, co będzie świadczyć o jego wysokiej jakości. Jest z pewnością gotowy do użycia.
Jeśli natomiast zakwas ma brunatną i mętną barwę, to należy go wyrzucić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation