Kuchnia

przetwory

Ketchup pomidorowo-śliwkowy


Składniki:



1 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)
1 kg śliwek (dojrzałe, słodkie)
8 ząbków czosnku
1 pęczek tymianku
2 gałązki rozmarynu
10 liści szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
30 ml octu jabłkowego
120 g cukru brązowego
2 łyżeczki pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, kolendry w ziarnach i gorczycy
2 laski cynamonu
3 goździki
sól



Wykonanie:


Czosnek oraz zioła rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i delikatnie podsmażamy.

Z pomidorów usuwamy szypułki oraz jej nasady, kroimy w kostkę, śliwki odpestkowujemy i również kroimy na mniejsze kawałki.





Pomidory i śliwki wrzucamy do garnka z ziołami, dodajemy ocet, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Delikatnie solimy.

Masę gotujemy w odkrytym garnku, na małym ogniu, aż i pomidory i śliwki się rozpadną (może to potrawać do godziny). Co jakiś czas mieszamy. Następnie masę przecieramy przez sito i ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy do zadowalającej nas gęstości.

Ja lubię gęsty ketchup, więc odparowywałam dość długo.





Na koniec próbujemy i doprawiamy, jeśli uważamy, że czegoś brakuje.

Gotowy, gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation