Kuchnia

przetwory

Marynowana papryka z miodem, rozmarynem i goździkami"
Składniki:

10 dużych, jędrnych czerwonych papryk
2 żółte papryki
5 ostrych papryczek chilli
trzy główki czosnku
dziesięć goździków
200 ml miodu
kilka gałązek rozmarynu
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu
4 łyżeczki gruboziarnistej, morskiej soli


Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myjemy, rozcinamy na cztery części, wycinamy białe błonki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobniejsze paski i opłukujemy z nasion.

Papryczki chilli przecinamy na pół, nie usuwamy nasion (chyba, że ktoś nie przepada za ostrością. ;)), czosnek obieramy i również przecinamy na pół.

Do garnka wlewamy sześć szklanek wody, dodajemy ocet, miód, cukier oraz sól. Marynatę zagotowujemy pod przykryciem, by zapach octu nie zabił rodzinki. ;)

Umyte i wyparzone słoiki wypełniamy papryką, do każdego słoiczka (użyłam 250 mililitrowych) dodajemy jedną papryczkę chilli, dwa ząbki czosnku, dwa goździki oraz gałązkę rozmarynu.

Przetwory zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

Następnie na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, wkładamy słoiki, zalewamy wrzątkiem i pasteryzujemy przez dziesięć minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation