Kuchnia

przetwory

ocet jabłkowy

1 kg jabłek lub skórek z jabłek,
2 l wody,
2-4 łyżki cukru

wodę zagotować z cukrem, ostudzić. z jabłek usunąć ogonki i pokroić razem ze skórką i ogryzkami na dość małe kawałki, można też zetrzeć na tarce. ułożyć w szklanym naczyniu do 3/4 wysokości. zalać letnią wodą. woda powinna całkowicie przykryć owoce, które i tak będą wypływać na jej powierzchnię. otwór naczynia zabezpieczyć, głównie przed muszkami owocówkami, czystym płótnem. pozostawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. po 1-2 tygodniach płyn zacznie fermentować, co będzie trwało około 4 tygodni. kiedy ustanie, odcedzić przez lniane płótno, zlać do butelek i szczelnie zamknąć.



Read more: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2014/09/ocet-z-jablek.html#ixzz3DMGWOEJx
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation