Kuchnia

przetwory

Truskawkowa, babcina konfitura

Składniki:
7 kg truskawek
1,5 – 2 kg cukru

Konfitura z truskawek_3


Truskawki umyj, usuń szypułki. Pokrój w kawałeczki.
Wsyp do garnka, wlej pół szklanki wody. Gotuj przez 4 godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Nie przykrywaj garnka! Odstaw. Następnego dnia pogrzej truskawki, wsyp cukier, wymieszaj i smaż na dużym ogniu przez 2 – 3 godziny często mieszając. Jeśli nie możesz stać przy garnku i cały czas mieszać, zmniejsz ognień ale wydłuż czas smażenia. Konfitura powinna być dość gęsta.

Gorącą przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Konfitura z truskawek_2


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation