Kuchnia
przetwory
domowa kostka warzywna
Składniki:
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżki lubczyku
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
1 szalotka (lub mała cebulka)
500g marchwi
150g korzenia pietruszki
150g korzenia selera
70-100g białej części pora
60g grzybów leśnych np podgrzybków (lub 3-4 suszone)
1/2 puszki pomidorów bez skórki
170g g soli morskiej
2 łyżki oleju roślinnego
100ml białego wina
1-2 łyżki parmezanu
Przygotowanie krok po kroku:
Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna zmieliłam w małym malakserze (świetnie sprawdzi się tu młynek do kawy). Dodałam czosnek i szalotkę i ponownie zmiksowałam. Do tej samej miski dodałam sól i olej i zmiksowałam do konsystencji pesto.
Wszystkie warzywa obrałam i posiekałam jak najdrobniej za pomocą malaksera (można zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach).
Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam moc kuchenki do minimum i gotowałam często mieszając przez 30 minut.
Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodałam starty parmezan i gotowałam przez kolejne 20 minut uważając, by masa się nie przypaliła. W drugiej połowie gotowania ma już tendencje do przywierania do dna naczynia.
Gotową pastę ponownie zmiksowałam, by uzyskać gładszą konsystencję, a następnie przełożyłam do słoika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę wstawiłam do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.
Używam jak kostkę rosołową do przyprawiania zup i innych dań, a także jako zamiennik bulionu warzywnego.
Moje rady:
1. Zestaw przypraw i ziół można dostosować do własnych preferencji smakowych.
2. Wino można zastąpić wodą.
3. Można wykluczyć parmezan, jednak zarówno ser, jak grzyby są świetnym naturalnym wzmacniaczem smaku.
4. Gotowa przyprawa jest bardzo słona, niech Was to nie przerazi, tak powinno być. Do potrawy dodaje się jej niewiele, pod koniec gotowania. Po użyciu danie należy solić z rozwagą, by nie przesadzić.
5. Z podanych składników otrzymałam około 900g gotowego koncentratu.
MA==