Kuchnia

chleby

ŻytniPrzepis powstał w oparciu o: XXXX

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
3 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka melasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kminku
1 szklanka jasnego piwa (temp. pokojowa)
Glazura:

1 białko
2 łyżki wody
Składniki na glazurę dokładnie połączyć ze sobą.



Obie mąki, sól, kminek i drożdże wsypać do dużej miski i połączyć razem.

Następnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ciasto powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Jeśli potrzeba dodać 1 -3 łyżki wody więcej)

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu uformować zgrabny, podłużny bochenek.

Ułożyć na natłuszczonej blaszce (u mnie wyłożonej papierem), przykryć i odstawić do podrośnięcia na 45 minut.]

Przed pieczeniem wierzch posmarować glazurą, posypać np. makiem i naciąć ostrym nożem.

Piec w 195 *C przez około 40 minut. chleb na piwie (jasny)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation