Kuchnia

chleby

Chleb pszenno-gryczany | Smakowity CAutor: Sliwka
Porcje: 1

Składniki
300 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki gryczanej
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
ok. 300 ml ciepłej wody
Instrukcja
Pomieszaj ze sobą składniki suche (wszystkie poza wodą). Następnie powoli dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto.
Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, przykrywając bochenek materiałową szmatką.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto
Daj bochenkowi ostygnąć.hleb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation