Kuchnia

chleby

Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim

Składniki
•450 g mąki żytniej razowej typ 2000
•100 g mąki z cieciorki/kukurydzianej/gryczanej
•150 aktywnego zakwasu żytniego
•100 g kaszy jaglanej
•200 g obranej dyni
•200 ml letniej wody
•2 łyżeczki soli
•łyżeczka cukru trzcinowego
•garść pestek słonecznika

Instrukcja
1.Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy mniej więcej 150-200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Ugotowaną studzimy.
2.Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do szklanki, aby sprawdzić dokąd sięga, a ilość tą mnożymy razy dwa wypełniając wodą. Czyli gotujemy kaszę w stosunku do wody 1:2. Kaszę gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania wody przez 7-15 minut, aż będzie miękka (wszystko zależy od jej grubości).
3.Ugotowana kasz powinna wchłonąć płyn. Chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy 200 ml letniej wody i mieszamy.
4.Do misy wsypujemy mąki. Dodajemy zakwas, kawałki ugotowanej dyni, sól oraz cukier. Powoli wlewamy wodę z kaszą i mieszamy całość ręcznie lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
5.Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie. Zostawiamy je w przykrytej ściereczką misie na 3 godziny.
6.Następnie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem od pieczenia (lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką/otrębami). Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
7.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy formę i pieczemy 10 minut.
8.Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół oraz temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut.
9.Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.

przepis z smakowitychleb.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation