Kuchnia

chleby

Światowy Dzień Chleba - Wpisy okolicznościowe - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi.

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Naturalne barwniki z owoców i warzyw różnie zachowują swój kolor w potrawach. Kolor zielony warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który jest mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze. Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze.

Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor był zdecydowanie intensywniejszy.


P7140024.JPG

Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi

Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba

60g zakwasu,
170g wody,
120g mąki żytniej typ 1400

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 12- 14 godzin.

Ciasto właściwe

350g zaczynu, całość,
300g mąki orkiszowej jasnej,
400g mąki pszennej typ 750,
120g soku ze szpinaku,
300g mleka,
sól,
100g uprażonego sezamu,
100g orzeszków pistacjowych lub więcej.

Mleko najlepiej połączyć z sokiem i solą. Mąki łączymy również i przesiewamy przez sito. Do zaczynu dodajemy stopniowo mąki i płyn. Ciasto wyrabiamy 5-7 minut, dodając na koniec sezam i pistacje. Pozostawiamy ciasto na około 3 godziny. Po każdej godzinie ciasto musimy odgazować, składając go w kopertę na oprószonej mąką desce. Za trzecim razem formujemy okrągły bochenek, wkładamy ciasto do koszyczka na 2-2,5 godziny, aby wyrosło. Pieczemy w naparowanym piekarniku w początkowej temperaturze 230-240st. Po 15 minutach temperaturę zmniejszmy do 210stopni i dopiekamy 30-40minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation