Kuchnia

Vegan

Napiszę szczerze - te placki nie wszystkim mogą posmakować, a to ze względu na dużą ilość siemienia lnianego. My je polubiliśmy, a szczególnie z kremem kokosowo-migdałowym. Czasami, kiedy nie chce mi się ubijać kremu, polewam po prostu placki mlekiem kokosowym.

Placuszki gryczano-lniane
(ok. 6 sztuk)

1/4 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
1/3 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl. mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
8 kropel stevii lub łyżka syropu z agawy, klonowego (innego słodu)
olej do smażenia

Kaszę gryczaną i siemię lniane mielimy dokładnie w młynku do mielenia. Łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Powinno wyjść gęsto ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką stołową, lekko przyklepujemy i smażymy z obu stron na średnim ogniu.

Krem migdałowo-kokosowy

1 puszka mleka kokosowego
1/2 szkl. mielonych migdałów
1 łyżka soku z cytryny
5 kropel stevii lub łyżka syropu z agawy, klonowego (innego słodu)

Wykonanie kremu powinno być identyczne jak w tym przepisie. Mleko może zgęstnieć już po 2-3 dniach stania w lodówce lub nawet po 2 tygodniach. Wszystko zależy od jakości i świeżości mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation