Kuchnia

Vegan

Składniki:

2 szklanki suchej kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
3 szklanki purée z dyni*
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnk
2 łyżki płatków drożdżowych
1/3 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki
wędzona papryka
świeże oregano lub pietruszka
kilka łyżek oleju z pestek winogron
sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać, wlać połowę bulionu i delikatnie zamieszać.
Gotować przez około 15 - 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka dodać dynię i bardzo delikatnie wmieszać ją w pęczak. Doprawić chili, gałką, płatkami drożdżowymi oraz solą do smaku. Podawać posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.

* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation