Kuchnia

Vegan

Składniki (na formę o średnicy 15 cm)

Ciasto:

1 1/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl. cukru trzcinowego
100 ml oleju słonecznikowego
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki octu jabłkowego

Krem:

identyczny jak tutaj, tylko podwójna porcja

ok. 200 g dżemu truskawkowego do smarowania
wiórki kokosowe do obsypania


Piekarnik włączyć na 180° C.
W średniej misce wymieszać mąkę, wiórki, sodę, proszek i cukier. Do małej miski wlać mleko, olej, aromat i ocet - dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać. Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem formy (15 cm średnicy) i piec ok. 50-55 min.

Gdy ciasto dobrze ostygnie, przeciąć je ostrym nożem na 3 części. Spód i środkową część przełożyć dżemem i kremem. Również wierzch i boki pokrywamy kremem, a na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation