Kuchnia

Vegan

Składniki

2 szkl. ugotowanej fasoli lub ciecierzycy (ok. 150 g suchej)
180 g wędzonego tofu
ok. 1,5 szkl. pokrojonej w kostkę marchewki
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 średniej cebuli, posiekana
3 łyżki oliwy z oliwek
kawałek imbiru, wielkości kciuka, lub 1 łyżeczka w proszku
2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
4-6 łyżek mleka kokosowego

Fasolę opłukać i ugotować. W mniejszym garnku ugotować marchewkę. W międzyczasie kroimy tofu w kostkę i w rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na złoty kolor, a potem wyciągamy na talerzyk. Do tego samego rondelka wsypać kminek i chwilę podprażyć. Wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Kolejno dodajemy czosnek oraz starty imbir. Gdy marchew się ugotuje, odcedzamy ją, ale zostawiamy trochę wody, ok. 5 łyżek, żeby łatwiej się zmiksowała. Miksujemy marchew na gęstą papkę i dodajemy do rondelka, w którym smażyliśmy cebulę. Mieszamy. Na końcu dodajemy resztę przypraw, chwilę mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy kilka łyżek mleka kokosowego, nadając paście taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada (ja lubię, gdy jest gęsta). Na końcu pastę mieszamy z ugotowaną fasolką i tofu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation