Kuchnia

Vegan

Marchewkowe curry z ciecierzycą

1 szkl. (250 g) suchej ciecierzycy
1,5 szkl. marchewki pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
kawałek imbiru, wielkości kciuka, lub 1 łyżeczka w proszku
2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego (lub mleka kokosowego)

Ciecierzycę moczymy przez noc. Płuczemy i gotujemy ok. 40 min. Marchewkę gotujemy do miękkości, a potem miksujemy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy kminek i chwilę prażymy. Dodajemy czosnek oraz starty imbir, smażymy. Dodajemy puree marchewkowe, mieszamy i dodajemy resztę przypraw. Po kilku minutach ściągamy z ognia i dodajemy jogurt. Na końcu mieszamy curry z ciecierzycą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation