Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Symbol Krakowa i szybka przekąska

Krakowski obwarzanek robi się z ciasta, które najpierw należy ugotować (czyli obwarzyć – stąd nazwa), a następnie upiec. Może być posypany makiem, sezamem lub solą. W nowszej wersji spotykane są nawet obwarzanki posypane ziołowymi lub ostrymi przyprawami i serem. Codziennie w Krakowie produkuje ich się ok. 150 tysięcy! Od 2010 roku, pieczywo o takiej nazwie jest tradycyjnym produktem chronionym i może być pieczone tylko w granichach administracyjnych Krakowa oraz pobliskiej Wieliczki.

Przepis na Obwarzanki Krakowskie

50g drożdży
4 łyżki cukru (2 do ciasta, 2 do gotowania)
2 jajka
1 łyżeczka soli
0,5kg mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki masła

Rozrobić drożdże z łyżką cukru i 1/3 mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

Przesiać mąkę z solą. Rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.

Ubić jajka (całe) z łyżką cukru i szczyptą soli na puszystą masę.

Połączyć składniki (masło dodać po wstępnym wyrobieniu) i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki (nie musi być gładkie). Pozostawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.

Podzielić ciasto na 8 kawałków, z każdego utoczyć dwa cienkie wałeczki i zapleść je w warkocz w kształcie obwarzanka.

Wrzucać do wrzątki i gotować przez 2-3 minuty (lub do wypłynięcia), w dużej ilości posłodzonej (2 łyżki) wody.

Odsączyć i układać na blasze posmarowanej masłem.

Piec w temperaturze ok. 180 st. C. bez termoobiegu, ok 30 minut do zezłocenia.

http://weekendwkrakowie.pl/krakowskie-obwarzanki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation