Kuchnia

Ulubione slodkosci

skladniki na ciasto :

mąka pszenna 5 czubatych łyżek
7 jaj
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

składniki na krem :

PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 1 i 1/2 szklanki
1 łyżka mąki pszennej
rodzynki 20 dag
dżem z czarnej porzeczki słoiczek 400g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura
1/2 tabliczki czekolady
3 żółtka

Przygotowanie ciasta:

Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku
Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie
Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około 35-40 min.

Przygotowanie kremu:

W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier
Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki
Mieszając ugotować budyń, wystudzić
Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa
Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao
Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części
Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu
Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem
Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również
Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy
Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć)
Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam na jakąś szczególną okazję, goście będą zachwyceni :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation