Kuchnia

Zupy

Żurek w chlebowych miseczkach

Składniki:

1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
30 dag kiełbasy
zakwas na żur (nie podam ilości, gdyż zawsze wlewam "na oko")
1 marchewka
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
opakowanie przyprawy do żurku
liść laurowy
pieprz
2-3 łyżki śmietany 12% (lub 18%)
jajka ugotowane na twardo
chlebowe miseczki do podania


Kiełbasę kroję na plasterki. Marchewkę i czosnek obieram. Wkładam warzywa i kiełbasę do garnka, zalewam gorącym wywarem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, przyprawę do żurku. Gotuję ok. 10-15 minut. Wlewam stopniowo zakwas na żurek, próbuję, w razie czego dolewam więcej, tak aby otrzymać odpowiedni smak (ja lubię dość kwaśny). Doprowadzam do zagotowania. Wsypuję majeranek, dodaję śmietanę i ponownie doprowadzam do zagotowania. Marchewkę wyjmuję, kroję w plasterki. Ugotowane jajka obieram i kroję w plasterki.
Do wydrążonych miseczek chlebowych wlewam zupę, dekoruję plasterkami marchewki, jajka i kiełbasy oraz natką pietruszki. Od razu podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation