Kuchnia

Zupy

Przepis na zupę z botwinką i młodymi ziemniakami

Składniki na 4 porcje:
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
0,5 kg młodych ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
ok. 5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
sól
świeży koperek

Bulion podgrzewam.

Botwinkę z buraczkami dokładnie myję. Liście z łodyżkami siekam, buraczki kroję w plastry. Ziemniaki dokładnie szoruję, zeskrobuję cienką skórkę i kroję w plastry.

W szerszym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucam pokrojone ziemniaki i obsmażam przez kilka minut. Wlewam gorący bulion warzywny. Gotuję około 7 - 10 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowanie dodaję pokrojone buraczki.

Gdy ziemniaki będą już prawie ugotowane, dodaję pokrojoną botwinkę. Na małym ogniu gotuję jeszcze przez kilka minut.

Dodaję sok z cytryny i rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem.

Gorącą zupę rozlewam do misek, posypuję posiekanym koperkiem i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation