Kuchnia

Zupy

Krem z kalafiora na zimno




Składniki:

1 kalafior
250 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1,2 l bulionu
1 szklanka mleka
100 g śmietany 22% (plus odrobina do podania)
sól, biały pieprz



Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki. ziemniaki obieramy, dzielimy na kawałeczki. Cebulę kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, kalafiora i ziemniaki. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. zdejmujemy z ognia, aby zupa ostygła. Następnie dodajemy mleko, śmietanę. Miksujemy całość na gładko i doprawiamy solą i białym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, aby się schłodziła. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanymi ziołami (np. szczypiorkiem lub pietruszką).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation