Kuchnia

Zupy

Ostry krem dyniowy z tortelliniSKŁADNIKI:

1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 łyżki masła
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie sól i pieprz
5 szklanek gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)
opakowanie pierożków tortellini z mięsem
świeże listki szałwii

WYKONANIE:

Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki.
Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę.
W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut.
Zalałam gorącym bulionem warzywnym, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny – trzeba sprawdzać).
W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu.
Zupę zmiksowałam na gładko. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation