Kuchnia

Kulinaria

Przekąski na imprezę – wytrawne roladki ze szpinakiem

Składniki

ciasto francuskie - 1 opakowanie
szpinak - mrożony, 1 opakowane (ok. 1/2 kg)
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
pesto z pomidorów - 4 łyżki
ser feta - ok. 150 g (użyłam z zalewy)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i szpinak. Smaż na małym ogniu, aż szpinak się odmrozi (można pod przykryciem). Dopraw do smaku solą (nie dużo, feta jest słona), pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź.

Na cieście francuskim rozsmaruj pesto, na nim warstwę szpinaku. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta. Zwiń wzdłuż jak roladę. Pokrój w poprzek na paski o szerokości ok.1,5 cm.

Gotowe roladki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (poziomo, farszem do góry), wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC, piecz do zarumieniania, ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation