Kuchnia

Kulinaria

Mus Czekoladowy
250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła


Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( Naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )


W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.


Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.

Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation