Kuchnia

Kulinaria

Gruziński chleb z serem - chaczapuri po adżarsku - jak zrobić? Przepisy na dania główne WINIARY

ciasto:
500ml greckiego lub bałkańskiego jogurtu
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 kropla octu
4-4,5 szklanki mąki
0,5 łyżki cukru
szczypta soli
nadzienie:
300g słonego sera np bryndzy albo twardej fety
300g ostrego w smaku sera żółtego np masdamer albo cheddar
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
8 jaj
8 łyżeczek stopionego masła
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry
Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.


Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić - co tam się da z nimi zrobić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h.


Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki (albo nie ;) ). Zadbać o to by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation