Kuchnia

Kulinaria

Dietetyczny deser z kaszy jaglanej z truskawkami

Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (objętość po ugotowaniu)
0,5 szklanki mleka sojowego
sok z 1/2 cytryny

syrop z agawy
12-15 truskawek


Przygotowanie:
Aby otrzymać 2,5 szklanki ugotowanej kaszy, trzeba ugotować mniej więcej 3/4 szklanki suchej kaszy. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie lub w wodzie zmieszanej z mlekiem sojowym.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy mleko sojowe oraz sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.

Słodzimy do smaku syropem z agawy.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy dokładnie, słodzimy odrobiną syropu z agawy.

W przezroczystych szklaneczkach układamy na przemian do wyczerpania składników łyżkę kaszy i musu z truskawek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation