Kuchnia

Kulinaria

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Składniki na pierogi (proporcje na ok.40-50 sztuk):

mąka pszenna (ok. 0,5 kg)

olej (ok. 4 łyżek)

sól (spora szczypta)

gorąca, lecz nie wrząca woda

jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze

Składniki na farsz:

5-6 większych ziemniaków

szpinak (450 g mrozonego)

cebula, czosnek

sól, pieprz cayenne

olej lub masło

Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga (pomocne i odślęczające czynność robienia pierogów są sprytne maszyny do robienia pierogów). Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów.

By wykonać farsz gotujemy ziemniaki i mielimy je (ugniecione nie będą już takie przyjemne w swej konsystencji), można zmielić je z masłem, lecz jest to opcjonalne. Dodajemy do nich szpinak wcześniej podsmażony z cebulką i czosnkiem i doprawiony, mniej lub bardziej lub nawet wcale, pieprzem cayenne. Jeśli nie chcemy przygotowywać farszu na ostro, zamiast pieprzu cayenne dodajemy zwykły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation