Kuchnia

Przystawki, przekąski, desery

KUKURYDZA GOTOWANA

Zasadniczo ugotowanie kukurydzy jest prostym zadaniem. Musimy tylko pamiętać o kilku sprawach.

1.Kukurydzę musimy obrać z liści i oczyścić z włosów i wszelkich znamion. Chcemy jeść tylko zdrowe ziarna kukurydzy.

2.Następnie musimy ją dokładnie opłukać.

3.Garnek, w którym będziemy gotować kukurydzę powinien być na tyle duży, żeby się tam swobodnie zmieściła. Wlewamy do niego tyle wody, żeby kolba kukurydzy swobodnie w niej pływała.

4.Uwaga! - nie solimy wody na kukurydzę! Sól powoduje, że kukurydza podczas gotowania twardnieje. Natomiast można dosypać ok. 1-2 łyżeczek cukru do wody- podkreśli to jej słodki smak.

5.Wstawiamy garnek z kukurydzą na kuchenkę i od momentu zagotowania wody pozwalamy kukurydzy pogotować się przez jeszcze ok. 7 minut.

Po wyciągnięciu jej z wody jest gotowa do spożycia. Najlepiej smakuje z masłem i oprószona solą. Smacznego!


Jeszcze na koniec dla tych, którzy są ciekawi dlaczego warto jeść kukurydzę:

-zapobiega ona zaparciom,

-łagodzi dolegliwości żołądkowe,

-zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku.


W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc.

Już chyba teraz wszyscy przekonali się, że warto jeść gotowaną kukurydzę!


codogara.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation