Kuchnia

wigilijne przepisy

Kompot z suszu
Drukuj

Przepis Magdy Gessler

Czas 40 min.
Trudność
Porcja dla

suszone jabłka 150 g
suszone morele 100 g
suszone gruszki 100 g
suszone sliwki 100 g
suszone figi 100 g
miód 5 łyżek
goździki 3
cynamon 1 laska
skórka i sok z cytryny


Opłukać owoce, włożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Odstawić na całą dobę. Odlać dwie szklanki z wody, w której moczyły się owoce do rondla, garnek z owocami wstawić na ogień i gotować 30 minut. Do rondla dodać miód, goździki, skórkę cytrynową, cynamon i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Usunąć skórkę z cytryny, dodać syrop do ugotowanych owoców i wymieszać. Jeśli kompot jest za słodki można dodać sok z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation