Kuchnia

wigilijne przepisy

Studio Kuchnia | Złocista pieczeń z żurawiną
1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, karczku)

200 g wieprzowego mięsa mielonego

2 garstki świeżej żurawiny

1 jabłko (Jonagold)

1 kromka chleba

3 łyżki mleka

2 szklanki bulionu wołowego

2 gałązki tymianku

1 liść laurowy

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól i świeżo mielony pieprz




Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Kromkę chleba namoczyć w mleku. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę masła na patelni i dusić jabłko przez 5 minut. Rozgnieść widelcem i dodać żurawinę, dusić przez 10 minut. Mięso mielone przełożyć do miski, wymieszać z chlebem, listami tymianku, jabłkiem i żurawiną. Doprawić solą i pieprzem.





Mięso wieprzowe naciąć wzdłuż, aby powstał płaski płat, wyłożyć farsz. Zrolować i zwinąć sznurkiem. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pieczeń z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Następnie pokropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać liść laurowy i wsunąć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140 st. i dusić przez 2 godz. od czasu do czasu oblewając bulionem.





Po upieczeniu pokroić na plastry. Podawać w sosie własnym lub śmietankowym z grzybami.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation