Kuchnia

wigilijne przepisy

Porady Herrbaty : Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto
✔4 szklanki mąki pszennej
✔250g margaryny
✔60g drożdży
✔2 łyżki cukru
✔2 jajka
✔szczypta soli

Margarynę siekamy razem z mąką, następnie dodajemy drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki na około pół godziny. Ja do ciasta dorzucam jeszcze odrobinę kminku, lub czarnuszki. Nasiona te dodadzą odrobinę charakteru!



Farsz:
✔500g kapusty kiszonej
✔500g pieczarek
✔2 cebule
✔sól, pieprz, papryka do smaku

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą i drobno siekamy. Do kapusty dodajemy podsmażone pieczarki, dokładnie mieszamy i dobrze doprawiamy. Ja jeszcze na chwilkę wrzucam gotowy farsz na patelnię, aby lekko zarumienić kapustę.










Paszteciki:
Ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Rulon kroimy tak, aby pasztecik miał około 5 cm.
Przed włożeniem do piekarnika paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem
Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation