Kuchnia

wigilijne przepisy

Śledziowa kopuła - przyslijprzepis.pl

Śledziowa kopuła

Śledziowa kopuła
Śledziowa kopuła
Śledziowa kopuła
Śledziowa kopuła
Śledziowa kopuła

Składniki

40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
1 łyżka soku z cytryny
30 dag pieczarek marynowanych
400 ml małych buraczków marynowanych
2 cebule
3 łyżki majonezu z czosnkiem
sól morska do smaku
pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych
Sposób przygotowania

1.

Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki.

2.

Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem.

3.

Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.

4.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation