Kuchnia

Makowce i ciasta z makiem

Świąteczna zebra makowo bakaliowa

Pewnie wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez makowca. Jednak jeśli chcielibyście w tym roku troszkę odejść od klasyki i przygotować drożdżowy makowiec w odrobinę innej formie, polecam makowo bakaliową zebrę.

O ile klasyczny makowiec pięknie prezentuje się na odświętnie udekorowanym stole, ten nietypowy wypiek z pewnością zachwyci zarówno Waszych gości jak i domowników. Wygląda oryginalnie zarówno zewnątrz jak i w przekroju (na wierzchu po upieczeniu tworzy się wzór niczym pąk rozwijającego się kwiatu). W dodatku ciasto jest o wiele lżejsze niż zwykły makowiec i bardziej puszyste dlatego świetnie sprawdzi dla osób, które nie przepadają za bardzo dużą ilością maku.

Ciasto:
* 300 g mąki
* 25 g świeżych drożdży
* 4 łyżki cukru
* 2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
* 90 g masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1 szczypta soli

Dodatkowo:
* 1 białko jajka
* 1 puszka dobrej jakości masy makowej z bakaliami


W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn.

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

Mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka i mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto (około 10 minut). Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut (do czasu aż podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i obficie podsypujemy mąką. Wałkujemy na kształt sporego prostokąta. Ciasto smarujemy lekko roztrzepanym białkiem a następnie na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy masę makową. Ciasto kroimy wzdłuż na pasy o szerokości około 5 cm. Pierwszy pas zwijamy w rulon. Ten rulon kładziemy na początku drugiego pasa i kontynuujemy zwijanie. Postępujemy tak ze wszystkimi pasami a następnie rulon szybko odwracamy i umieszczamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy ok 20-22 cm. Ja rant tortownicy założyłam dopiero jak na spodzie umieściłam ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation