Kuchnia

Makowce i ciasta z makiem

Brzoskwiniowiec z masą makową przepis - Gotujmy.pl

SKŁADNIKI:

Tortownica 26 cm:

Biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych
szczypta soli

Masa makowa:

1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
250g śmietany 30%
350g masy makowej z puszki np Helio

Ponadto:

puszka brzoskwiń (ok 800g)
paczka wafli okrągłych
1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar
1/3 puszki masy kajmakowej


PRZYGOTOWANIE:

Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Całość smarujemy pozostałą masą makową i odstawiamy ponownie do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation