Kuchnia

Makowce i ciasta z makiem

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
100-150 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
Szczypta soli

Składniki na masę makową:

2 szklanki maku
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (Zobacz film: Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy?)
150 g rodzynek
200 g orzechów (pokrojonych)
1 łyżeczkę skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
1 jajko
1 białko
Kilka kropli olejku migdałowego

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z pomarańczy

Składniki na polewę:

1 łyżka masła
1 łyżka kakao
1 łyżka śmietany
Do dekoracji posypka świąteczna cukrowa

Wykonanie:

W misce rozkruszyłam drożdże, dodałam 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i trochę mleka. Ciasto wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski (dużej) wsypałam resztę mąki, szczyptę soli, cukier, wbiłam jajko i wlałam dwa żółtka, na koniec wlałam wyrośnięty rozczyn. Wyrobiłam elastyczne ciasto. Do stale wyrabianego ciasta wlałam rozpuszczone, letnie masło. Tak wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (żeby podwoiło swoją objętość).
Mak wypłukałam i przecedziłam. W rondelku zagotowałam mleko, dodałam wypłukany mak i na wolnym ogniu gotowałam (ciągle mieszając) aż mak było można rozetrzeć w palcach. Gdy mak był miękki przemieliłam go dwa razy przez maszynkę. Następnie dodałam namoczone i odsączone rodzynki, pokrojone orzechy, skórkę pomarańczową i ubite na kogel – mogel jajka z cukrami i olejek migdałowy.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam na dwa prostokąty, następnie rozłożyłam masę makową i zwinęłam w rulony. Keksówki o wymiarach 10/33 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Makowce włożyłam do keksówek i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i gdy makowce podrosły włożyłam do piekarnika i piekłam ok 45-50 min.
Zrobiłam lukier: do miseczki wsypałam cukier puder, wlałam dwie łyżki gorącej wody i ukręciłam lukier. Pod koniec ucierania lukru dodałam łyżkę soku z pomarańczy. Gdy makowce podstygły polałam je lukrem. Zrobiłam polewę: roztopiłam łyżkę masła, wsypałam kakao i wlałam śmietanę. Wszystkie składniki polewy wymieszałam aż do połączenia. Podstudzoną polewą polałam po lukrze na makowcach. Na koniec ozdobiłam świąteczną cukrową dekoracją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation